ΥΛΙΚΑ
- 600 γραμ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ.
- 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1 + 1/4 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο (μπορείτε και μισό-μισό)
- 1/2 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 1 κ.γλ. κοφτό κανέλλα
- 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/4 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- λίγο σουσάμι για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κουλουράκια με κρασί και ελαιόλαδο, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και το απαλό ελαιόλαδο. Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε κουλουράκι.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 25-30΄.