ΥΛΙΚΑ
• 800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό (μια φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
• 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένο και στυμμένο)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια
• τριμμένα στον τρίφτη
• 1 ώριμη σφιχτή ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη)
• 1/3 φλ. ξίδι από κρασί
• 1 αυγό
• 1 κ.γλ. ρίγανη
• 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικός ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• αλεύρι για το πανάρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα πιο αφράτα τηγανητά κεφτεδάκια, πρώτα σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας. Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά. Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σημείωση:
- Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και όταν βράσει για 10΄, ρίξτε μέσα τους κεφτέδες. Θα γίνουν πεντανόστιμοι και πάλι.
- Το μείγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά όπως ξύδι, τριμμένο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα, μαλακώνουν τις ίνες του κιμά και έτσι έχουμε πολύ αφράτο αποτέλεσμα.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr