ΥΛΙΚΑ
• 1 ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
• 1 ½ φλυτζάνι ηλιέλαιο
• 1 φλυτζάνι ζάχαρη
• 1 ½ φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• Το ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
• 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
• 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• Καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 2 φλυτζάνια ζάχαρη
• 2 φλυτζάνια μέλι
• 3 φλυτζάνια νερό
• Φλούδες πορτοκαλιού
• 1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλο και το κάρδαμο.
Σε μια λεκάνη που έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το μπέικιν προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μελομακάρονα στα οποία κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στο αέρα, για περίπου μισή ώρα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι. Πριν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα περίπου.
Tα βάζουμε σε πιατέλα αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένα καρύδια και ρίχνουμε από πάνω μέλι
Καλή επιτυχία και Καλές γιορτές!
Από την Γκέλυ Καλουτά