ΥΛΙΚΑ

  • 300 γραμ. χταπόδι πλοκάμι
  • 190 γραμ. ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γραμ. φρέσκο κρεμμύδι κρατάμε το πράσινο μέρος ολόκληρο
  • 50 γραμ. φρέσκο πράσο κρατάμε το λευκό μέρος ολόκληρο
  • 1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
  • λίγο σκληρό αλεύρι και νερό (για την αλευρόκολλα)

Για την σάλτσα

  • 50 γραμ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμ. νερό
  • 10 γραμ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γλ. πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά βγάζουμε το χταπόδι από τη συσκευασία και το βάζουμε σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα. Το τοποθετούμε στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Το χταπόδι έχει αποψυχθεί μόλις αποκτήσει ελαστικότητα η σάρκα του.

Σε ένα multi ετοιμάζουμε τη σάλτσα για το χταπόδι στη λαδόκολλα χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα σε μια λεκάνη αδειάζουμε τη σάλτσα και βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας και τον άνηθο και αναδεύουμε προσεκτικά.

Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου για να ετοιμάσουμε τον φάκελο. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάλογα με το μέγεθος των πλοκαμιών δίνοντας 10 εκ αέρα. Τοποθετούμε τη λαδόκολλα πάνω στο ταψί και τη διπλώνουμε από την μακρόστενη πλευρά και με την αλευρόκολλα αλείφουμε και διπλώνουμε τις πλαϊνές μεριές και αφήνουμε ανοιχτή την μακρόστενη πλευρά.

Μέσα στο άνοιγμα, τοποθετούμε τα πλοκάμια με τη σάλτσα από τη λεκάνη και από πάνω βάζουμε το κρεμμύδι και το πράσο ολόκληρο.

Σφραγίζουμε τον φάκελο αλείφοντας με την αλευρόκολλα και διπλώνοντας καλά. Κλείνοντας το χταπόδι στη λαδόκολλα, κλείνουμε τους χυμούς και τις αρωματικές ιδιότητές του, πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Επίσης, με αυτό τον τρόπο ψησίματος στο φούρνο η αλευρόκολλα σφραγίζει, ώστε να μη βγει αέρας και να ψηθεί το χταπόδι χωρίς να καεί.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 190°C για 35΄ λεπτά.