ΥΛΙΚΑ
- 350 γραµ. φύλλο κανταΐφι
- 200 γραµ. βούτυρο λιωμένο (βούτυρο που βρίσκεται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
- λίγα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα)
Για το σιρόπι
- 500 γραµ. Ζάχαρη
- 350 γραµ. νερό
- χυμό από 1/2 μικρό λεμόνι
- 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
- 1 κομμάτι ξύλου κανέλα
Για την κρέμα
- 250 ml γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γραμ. ζάχαρη
- 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 βανίλια)
- 1 αυγό
- 3 κρόκους αυγών
- 20 γραμ. κορν φλάουρ
- 20 γραµ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γραµ. βούτυρο
- 2 πρέζες τριμμένη μαστίχα προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κανταΐφι με κρέμα, πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα για τη γέμιση ώστε να κρυώσει τελείως για να γεμίσουμε τα κανταΐφια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση το γάλα µε την κρέµα.
Χαράζουµε το µπαστουνάκι βανίλιας και το προσθέτουμε στο γάλα (για περισσότερο άρωµα, θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα).
Σε µπολ χτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγά σιγά κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στα αυγά. Αναµειγνύουµε πολύ καλά τα υλικά µε το σύρµα.
Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέμα, τα ρίχνουµε σιγά σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα.
Ξαναβάζουµε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς σε μέτρια φωτιά για 5-6΄, µέχρι να δέσει και να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει.
Τη µεταφέρουµε σε ανοιχτό µπολ και την καλύπτουµε ακουµπώντας επάνω στην επιφάνειά της, µεµβράνη που εφάπτεται. Αφού έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, τη φυλάµε στο ψυγείο µέχρι να τη χρησιµοποιήσουµε.
Αφρατεύουμε την κρύα κρέμα με μίξερ χειρός πριν γεμίσουμε τα κανταΐφια.
Πάμε να ετοιμάσουμε το κανταΐφι για την γέμιση. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα. Πρέπει να χωριστεί κάθε ίνα και να μην υπάρχουν κολλημένα κομμάτια μεταξύ τους.
Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 8 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 8 ατομικά κομμάτια γλυκό κανταΐφι με κρέμα.
Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο πεταχτά το φύλλο.
Παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ακουμπάμε πάνω 1 γεμάτη κουταλιά κρύα κρέμα και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά και φροντίζουμε να μην φαίνεται καθόλου η κρέμα μέσα από το κανταΐφι γιατί θα καεί στο ψήσιμο.
Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια κανταΐφι και τα ακουμπάμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο για να βγουν φουσκωτά αλλιώς αν έχουν κενά θα απλώσουν και θα χαλάσει το σχήμα τους.
Περιχύνουμε τα κανταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 55΄μεχρι να ροδίσουν καλά.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 150 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄ να ροδίσουν καλά.
Το αφήνουμε να ροδίσει καλά στο φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3-4΄ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο.
Αφού ροδίσουν πολύ καλά ολόγυρα τα κανταΐφια και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το τοποθετούμε στον πάγκο. Με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα κανταΐφια με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε τα κανταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως μέσα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι αιγίνης τα κανταΐφια.