ΥΛΙΚΑ
- 1.250 γραμ. αλεύρι
- 500 γραμ. βούτυρο
- 500 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 5 αυγά
- 125 γραμ. γάλα
- 3 βανίλιες
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. αμμωνία
Για το διάλυμα αυγού
- 2 κρόκους
- 5 κ.σ νερό
- 1 κ.σ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για τέσσερα λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά για να τα “πίνει” το μείγμα για τα πασχαλινά κουλουράκια. Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το γάλα και την αμμωνία.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια αμμωνίας σε λαμαρίνες με λαδόκολλα.
Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Αλείφουμε δύο φορές με το διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C στον αέρα για 25΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν.