ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 1 /2 φλ. ηλιέλαιο
- 1 /2 φλ. χλιαρό γάλα
- 1 /2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. ξύδι
- 2 πρέζες αλάτι
- 1/2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
- 200 γραμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
- 1 ώριμη και σφιχτή ντομάτα
- 1 πιπεριά πράσινη
- 100 γραµ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 100 γραμ. μιξ τριμμένων τυριών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα αφράτα μπουρεκάκια ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα τη γέμιση και μετά τη ζύμη.
Για τη γέμιση
- Καθαρίζουμε την ντομάτα από τη φλούδα και την κόβουμε στη μέση.
- Ζουλάμε να φύγουν όλα τα υγρά και την ψιλοκόβουμε.
- Την αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να στεγνώσει.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε την πιπεριά.
- Βάζουμε σε μπολ τη ντομάτα, την πιπεριά, τα τυριά, τη φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την εύκολη ζύμη μαγιάς για τα μπουρεκάκια χωρίς μίξερ και φούσκωμα.
Για την ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε μέχρι διαλυθούν.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το προσθέτουμε ανακατεύοντας.
- Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα, τη χωρίζουμε σε 12 ομοιόμορφα μπαλάκια, μεγέθους ενός μεγάλου καρυδιού.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και λαδερή.
- Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι ζύμης στα χέρια μας και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει και να γίνει σαν χοντρό φύλλο.
- Γεμίζουμε με λίγη γέμιση και κλείνουμε καλά το μπουρεκάκι τσιμπώντας τις ενώσεις να σφραγιστεί μέσα η γέμιση.
- Βάζουμε τα μπουρεκάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους και αλείφουμε με ασπράδι αυγού.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία στους 150°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.