ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη της τάρτας
- 175 γραμ. αλεύρι
- 100 γραμ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 100 γραμ. ζάχαρη
- ξύσμα λεμονιού (από 2 μεγάλα λεμόνια)
- 125 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι (από 2-3 πορτοκάλια)
- χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
- 85 γραμ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
- 3 κρόκοι αυγών και 1 αυγό (ολόκληρο)
Για τη μαρέγκα
- 100 γραμ. ασπράδι αυγού (6 ασπράδια αυγών)
- 100 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κοσκινισμένο κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Ρίχνουμε σε ένα μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τον κρόκο αυγού (το ασπράδι το κρατάμε για τη μαρέγκα).
Ανοιγοκλείνοντας το κουμπί του μίξερ, έτσι ώστε να μη δουλεύει σε υψηλή ένταση, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να δέσει.
Αλευρώνουμε ελαφρά την τάρτα και τη στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.. Κόβουμε τις άκρες, που περισσεύουν από το ταψάκι και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας το γύρω-γύρω. Επειδή το μείγμα μας είναι πλούσιο, δεν ανησυχούμε για τυχόν ρωγμές, προσπαθούμε απλά να τις καλύψουμε όσο μπορούμε.
Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 1-1,5 ώρα (ή και όλο το βράδυ).
Τοποθετούμε το ταψάκι με τη ζύμη στον φούρνο και ψήνουμε την τάρτα (αφού την έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο) στους 200 ºC για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 5-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Το βγάζουμε και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Όσο ψήνουμε τη ζύμη προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι σταδιακά και ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε 200ml χυμό πορτοκάλι μαζί με νερό (125 ml χυμό πορτοκάλι + 75 ml νερό) και το ρίχνουμε σε μία αντικολλητική κατσαρόλα μαζί με το μείγμα. Το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να ομογενοποιηθεί.
Όταν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Χτυπάμε τους κρόκους αυγών (τα ασπράδια τα κρατάμε για τη μαρέγκα) και το ολόκληρο αυγό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε ξανά σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε έντονα για μερικά λεπτά με μια μαρίζ μέχρι το μείγμα να πήξει και να ξεκολλάει από το κουτάλι. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη μαρέγκα.
Για τη μαρέγκα
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Αν για παράδειγμα, το μίξερ έχει 10 ταχύτητες επιλέγουμε την 5η. (Σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα δεν παίρνει αέρα και η μαρέγκα γίνεται πολύ σφιχτή. Έτσι δε δημιουργείται ένας πλασματικός όγκος που αργότερα θα εξαφανιστεί).
Όταν η μαρέγκα σφίξει, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Στήσιμο
Τοποθετούμε την κρέμα λεμονιού μέσα στη ψημένη ζύμη. Βάζουμε με κουτάλι τη μαρέγκα πάνω από τη γέμιση (ξεκινάμε πρώτα από τις άκρες για να μη βυθιστεί η μαρέγκα στο κέντρο).
Καψαλίζουμε τη μαρέγκα με ένα φλόγιστρο και αν δεν έχουμε φλόγιστρο βάζουμε το γλυκό στον φούρνο για 18-20 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε την lemon pie να κρυώσει για 30 λεπτά.
Την τοποθετούμε σε πιατέλα και την αφήνουμε για τουλάχιστον μισή με 1 ώρα πριν την κόψουμε. Ιδανικά η lemon pie τρώγεται την ίδια μέρα.