ΥΛΙΚΑ
- 500 γραμ. γίγαντες
- Λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε κυβάκια)
- 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε λεπτές φέτες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 700 γραμ. ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1 φλ. νερό
- 3 λουκάνικα με πράσο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα. Αν πιστεύετε ότι χρειάζονται βοήθεια να μαλακώσουν προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Το επόμενο πρωί, τους ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Ανά τακτά διαστήματα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Βράζουμε για 40 λεπτά, στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Έπειτα, περιχύνουμε τους γίγαντες με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 45 λεπτά.
Τα τελευταία δέκα λεπτά προσθέτουμε και τα λουκάνικα, ολόκληρα ή σε φέτες και τα ψήνουμε με τους γίγαντες.