Είναι ένα είδος καλτσόνε με σχήμα σαν μακρύ κύλινδρο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει μια συνταγή, που θα σας μείνει αξέχαστη.

ΥΛΙΚΑ

• 2 φύλλα ζύμη για πίτσα

• 1 κρόκο αυγού

• 1 κουταλιά σουσάμι – μαυροσίσαμο

• Λίγο τριμμένο τυρί

Για τη γέμιση

• 250 γραμ. ανάμεικτα τυριά (διαλέξτε ανάμεσα σε κασέρι/γραβιέρα/φορμαέλα/ταλαγάνι και γενικότερα τυριά που όταν λιώνουν γίνονται μαστιχωτά)

• 6 φέτες ζαμπόν ή σαλάμι

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 5-6 ντοματίνια

• 5 φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα

• Λίγη ρίγανη

• Λίγο τριμμένο τυρί για το τελείωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το στρομπόλι, ξεφλουδίζουμε το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Τέλος, ρίχνουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση. Ψήνουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη ή μαϊντανό. Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα όταν θα μπει στη ζύμη.

Απλώνουμε μεγάλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στον πάγκο εργασίας. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω στο χαρτί. Ενώνουμε τα δύο κομμάτια, ώστε να σχηματίσουμε ένα μεγάλο μακρόστενο φύλλο ζύμης, για να φτιάξουμε ένα μεγάλο στρόμπολι. Τραβάμε ελαφρά την ελαστική ζύμη πίτσας, ώστε να μεγαλώσει.

Απλώνουμε το σαλάμι στην επιφάνεια του φύλλου. Απλώνουμε τα μισά τυριά, βάζουμε τη γέμιση και τα υπόλοιπα τυριά. Τυλίγουμε σε ρολό, κάνοντας 3 βόλτες στην ζύμη και πατάμε, ώστε να κλείσει η ένωση. Σφραγίζουμε τα πλαϊνά και τα γυρίζουμε από κάτω για να κλείσει καλά.

Ακουμπάμε το ρολό με τη λαδόκολλα στο ταψί, πάντα με την ένωση πάντα προς τα κάτω. Διαλύουμε τον κρόκο με λίγο νερό. Αλείφουμε ολόγυρα το στρομπόλι και χαράζουμε 3-4 χαρακιές διαγώνια στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί σε όλη την επιφάνεια.

Σας προτείνω να ψήσετε στον αέρα και την κάτω αντίσταση στην κάτω σχάρα, για 30 λεπτά,  μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να ψηθεί σωστά από κάτω. Αφήνουμε να σταθεί σε μία σχάρα για 5-10 λεπτά. Έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr