ΥΛΙΚΑ

  •     500 γραμ. σπαγγέτι
  •     1 δόση πέστο
  •     2 φλ. ζωμό λαχανικών
  •     1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  •     500 γραμ. γαρίδες καθαρισμένες
  •     κρατάμε χωριστά τα κεφάλια και τα τσόφλια
  •     4 κ.σ. ελαιόλαδο
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  •     ξύσμα από 1 λάιμ
  •     2 πρέζες πάπρικα καπνιστή
  •     1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο
  •     ανθό αλατιού
  •     ψιλοκομμένο φρέσκος βασιλικό για το σερβίρισμα

Για τα ντοματίνια κονφί με βότανα:

  •     1 φλ. ελαιόλαδο
  •     300 γραμ. ντοματίνια μακρόστενα
  •     1 σκ. σκόρδο
  •     λιγο φρέσκο θυμάρι
  •     λίγη φρέσκια ρίγανη
  •     1 δαφνόφυλλο
  •  ανθός αλατιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γι’ αυτή την ιταλική συνταγή με γαρίδες, βάζουμε πρώτα μια κουτάλια λάδι σε κατσαρόλα και ψήνουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 20′. Σουρώνουμε το ζωμό πιέζοντας τα τσόφλια. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μπολ βάζουμε το λάδι, το ξύσμα, την πάπρικα, την καυτερή πιπεριά και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε να καλυφθούν από το μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20′ στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες και ψήνουμε για 2′. Τις βγάζουμε σε μπολ προσθέτουμε την μαρινάδα στο τηγάνι, και λίγο ζωμό γαρίδας και βράζουμε για 2′-3′ να μειωθεί το υγρό και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, το πέστο και τα ντοματίνια. Αμέσως ρίχνουμε τα σπαγγέτι όπως τα παίρνουμε από την κατσαρόλα με το νερό τους να στάζει και ανακατεύουμε δυνατά όλα τα υλικά για 1′.

Σερβίρουμε αμέσως.

Για τα ντοματίνια κονφί με βότανα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ντοματίνια ολόκληρα, το σκόρδο, τα βότανα και αλατοπίπερο. Σιγοψήνουμε τις ντομάτες για 6′-7′ με προσοχή να μη λιώσουν. Πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους αλλά να μαλακώσουν ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέσα στο λάδι τους. Τις χρησιμοποιούμε αμέσως ή τις φυλάμε σε βάζο με τα υγρά και το λάδι στο ψυγείο για 12 ημέρες.