Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για μακαρόνια με σάλτσα μελιτζάνας, ντομάτα και βασιλικό. Πρόκειται για μια καλοκαιρινή γεύση, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζυμαρικά θέλετε. Οι μελιτζάνες κάνουν την διαφορά.
ΥΛΙΚΑ
• 2 μέτριες μελιτζάνες
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκ. σκόρδο
• 1 συσκευασία ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
• 300 γραµ. σπαγγέτι
• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
• 1 πρέζα ρίγανη
• αλάτι πιπέρι τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αυτά τα μακαρόνια με μελιτζάνα, είναι μια Ιταλική συνταγή για νόστιμη μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, η διάσημη σπαγγέτι αλά νόρμα (pasta alla norma).
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει. Αφήνουμε για 10′. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες. Αφήνουμε στην άκρη. Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε με τους εξής τους τρόπους: ή τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Ή τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα για 10´ να μαλακώσουν. Ή ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 ανακατεύοντας να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30′′ ως 1′. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας. Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.
Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό.
Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα. Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr