ΥΛΙΚΑ

• 150 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

• 3/4 φλ. μαύρη ζάχαρη

• 1/4 φλ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

• 1 μεγάλο αυγό (σε θερμ. δωμ.)

• 1 κ.γλ. βανίλια υγρή ή 1 κάψουλα βανίλιας

• 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 2/3 φλ. άγλυκο κακάο

• 2 πρέζες αλάτι

• 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική

• 1 ½ φλ. σταγόνες σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα soft cookies με σοκολάτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το μυστικό, που κάνει τα μαλακά μπισκότα σοκολάτας θεϊκά είναι να λιώσετε το μισό βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει οπότε θα έχει και  θεϊκό άρωμα. Αποσύρετε το καυτό βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει κι το αφήνουμε στην άκρη 5 – 10′ να κρυώσει καλά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να γίνουν κρέμα για δύο με τρία λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να πιει το μείγμα το αυγό και να γυαλίσει. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 5΄και το ξαναχτυπάμε για να αφρατέψει και να γυαλίσει για 2′.

Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι το κακάο και τη σόδα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι. Κρατάμε λίγες σταγόνες σοκολάτα στην άκρη για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες στο μείγμα.

Με το μεγάλο σκούπ του παγωτού, παίρνουμε ποσότητα ζύμης και την πλάθουμε σε μπάλα. Την πατάμε ελαφρά να πλατύνει λίγο και την ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και στήνουμε όλα τα μπισκότα στη λαμαρίνα, αφήνοντας απόσταση περίπου 2 εκ. ανάμεσά τους.

Βάζουμε στην επιφάνεια κάθε μπισκότου λίγες σταγόνες σοκολάτας, πιέζοντας ελαφρά για να μπουν πάνω στη ζύμη.

Αφού τελειώσουμε όλα τα μπισκότα, τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν τελείως. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα μπισκότα για τρεις μήνες καλά σκεπασμένα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα και ψήνουμε τα μπισκότα όπως είναι παγωμένα περίπου για 12΄, μέχρι απλά να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά τους, αλλά η καρδιά τους να παραμείνει μαλακή και να τρέχει η σοκολάτα όσο είναι ζεστά.

Βγάζουμε τα μπισκότα σοκολάτας από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5′ και να σταθεροποιηθούν στις λαμαρίνες. Μετά, με προσοχή τα μεταφέρουμε πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν τελείως.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr