ΥΛΙΚΑ
- 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 3 γραμ. μαγιά ξερή
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμ. ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 200 γραμ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα σε σκόνη
- 1/2 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα
Σιρόπι
- 100 γραμ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 50 γραμ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη άχνη και τα αυγά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι και το ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα. Προσθέτουμε επίσης τα φιστίκια Αιγίνης και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη (ή λαδωμένη) και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 22 x 11 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά και στους 170°C για άλλα 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί καλά το κέϊκ. Αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμο, ενώ αν βγαίνει λερωμένο, χρειάζεται λίγο ψήσιμο παραπάνω. Ξεφορμάρουμε το κέϊκ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για δύο λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το κρύο κέϊκ.