Σγουρή τυρόπιτα σουφλέ
Υλικά (για 1 μέτριο ταψί)
- 6 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση
- 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 4 κουταλιές της σούπας γραβιέρα τριμμένη
- 4 αυγά
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα ταψί με διαστάσεις 20×30 εκ.
Κόβεις τα φύλλα στη μέση για να έχεις μια πλευρά τους στα 20εκ., που είναιμικρή πλευρά του ταψιού. Σκεπάζεις τα φύλα με πετσέτα για να μη στεγνώσουν όσο δουλεύεις. Ανακατεύεις τα τυριά με λίγο πιπέρι.
Απλώνεις ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και σκορπάς πάνω του ομοιόμορφα δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα των τυριών. Με τα δάχτυλά σου τσιμπάς το φύλλο και το ανασηκώνεις έτσι που να μένει το μείγμα των τυριών ανάμεσα στα αυλάκια που δημιουργούνται. Σηκώνεις με προσοχή το σουρωμένο φύλλο και το βάζεις μέσα στο ταψί, κατά μήκος τη πλευράς που έχει το ίδιο μήκος με το φύλλο. Συνεχίζεις τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζεις σφιχτά-σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
Χτυπάς τα αυγά με το γάλα και προσθέτεις το βούτυρο και το λάδι. Ρίχνεις το μείγμα πάνω στα φύλλα και ανακινείς το ταψί για να απλώσει ομοιόμορφα.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα. Τη σερβίρεις ζεστή.
Σημείωση
Για να προθερμάνεις τον φούρνο θα χρειαστείς 30-35 λεπτά. Ο ζεστός φούρνος κρατάει το φύλλο τραγανιστό.
Η συνταγή για την «Σγουρή τυρόπιτα σουφλέ» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.