Σαρδέλες λαδορίγανη
Από τα πιο νόστιμα ψαράκια, οι φθηνές σαρδέλες, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καθάρισμα κάτω από το νερό της βρύσης
Υλικά (για 2 άτομα)
- 1 κιλό σαρδέλες
- χυμό από 1-1½ λεμόνι
- ½φλιτζάνι (125 ml) ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά του τσαγιού ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πιάνεις μια σαρδέλα με το ένα χέρι και την κρατάς από την ουρά κάτω από νερό της βρύσης. Πιέζεις τη σαρδέλα με τα δάχτυλα του άλλου χεριού, με μια κίνηση προς τα κάτω, προς το κεφάλι, και αφαιρείς με ευκολία τα λέπια.
Κόβεις το κεφάλι και συγχρόνως αφαιρείς τα εντόσθια από τη κοιλιά, και πλένεις καλά. Αφήνεις μία-μία σαρδέλα που τελειώνεις μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Βάζεις τις σαρδέλες μέσα σε ένα ταψάκι. Ρίχνεις το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνεις και πασπαλίζεις με τη ρίγανη.
Ψήνεις τις σαρδέλες για 20-25 λεπτά.
Παραλλαγή
Μπορείς να ψήσεις τις σαρδέλες και με σάλτσα ντομάτας. Έχεις τη σάλτσα έτοιμη και τη ρίχνεις στο ταψί πάνω από τις ωμές σαρδέλες. Προσθέτεις ροδέλες από κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό, και ψήνεις τις σαρδέλες όπως τις ριγανάτες.
Γαύρος ξιδάτος
Ένας άλλος νόστιμος ψαρομεζές είναι ο γαύρος ξιδάτος.
Κόβεις τα κεφάλια των γαύρων. Χαράζεις και ανοίγεις την κοιλιά μέχρι κάτω, αφαιρείς το μεσαίο κόκκαλο και ξεπλένεις καλά το εσωτερικό τους (τα φιλετάρεις). Βά-ζεις τα φιλέτα σε βάζο, πασπαλίζεις με αλάτι χοντρό (στην αγορά λέγεται μαγειρικό) και γεμίζεις το βάζο με ξίδι. Αφήνεις τα φιλέτα στο ξίδι για 12 ώρες στο ψυγείο. Τα βγάζεις από το ξίδι. Τα ξεπλένεις και τα σερβίρεις με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.
Η συνταγή για την «Σαρδέλες λαδορίγανη» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.