ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

• 150 gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

• 100 gr ζάχαρη άχνη

• 200 gr κρυσταλλική ζάχαρη

• 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

• 1 στικ βανίλιας

• 140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 200 gr μαρμελάδα βερίκοκο

• 150 gr επίστρωση μαύρης σοκολάτας (ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 55%)

Για το γλάσο (ganache) σοκολάτας χρειαζόμαστε:

• 130 gr μαύρης σοκολάτας(ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 55%), που την λιώνουμε σε μπεν μαρί.

• 130 ml νερού

• 100 gr κρυσταλλική ζάχαρη

Για γαρνιτούρα κρέμα σαντιγί

Διαβάστε επίσης: Βιέννη, η αυτοκρατορική πρωτεύουσα!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C. Βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα 24 cm και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι στα τοιχώματα της. Εντω μεταξύ λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στο πλάι για να κρυώσει λίγο.

Ανακατεύουμε με μίξερ χειρός το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε την βανίλια, που έχουμε κόψει κατά μήκος με ένα μαχαίρι και έχουμε ξύσει τον υπόλοιπο πολτό. Ξεχωρίστε τα αυγά. Ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους στο μίγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μίγμα με αργές κινήσεις για να διατηρηθεί ο όγκος του κέικ. Τέλος προσθέτουμε σαν βροχή το αλεύρι, που το έχουμε ήδη κοσκινίσει και ανακατεύουμε τη ζύμη.

Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Στη συνέχεια ψήνουμε το κέικ για περίπου μία ώρα. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και χαλαρώνουμε τις πλευρές της φόρμας. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα ενώ έχουμε ήδη τοποθετήσει χαρτί ψησίματος.

Διαβάστε επίσης: 5 top γαστριμαργικά σημεία της Βιέννης

Κόβουμε το κέικ στη μέση εγκάρσια. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε επάνω τη μισή μαρμελάδα βερίκοκο. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι. Απλώνουμε επάνω και γύρω – γύρω την υπόλοιπη μαρμελάδα με σπάτουλα, ώστε να σχηματιστεί ένα πολύ λεπτό στρώμα σε όλο το γλυκό. Βάζουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο, να σταθεροποιηθεί το γλασάρισμα.

Φτιάχνουμε το γλάσο (ganache) σοκολάτας: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και προσθέτουμε 130 ml νερού. Αφήστε το να βράσει για περίπου 5 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε τη κουβερτούρα, την προσθέτουμε σταδιακά στο σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό.

Με τη βοήθεια της σπάτουλας, καλύπτουμε το κέικ με προσοχή στην επιφάνεια αλλά και στα πλαϊνά. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.

Για το σερβίρισμα, το αφήνουμε 1/2 ώρα εκτός ψυγείου και το συνοδεύουμε με κρέμα σαντιγί.

Photo by Tim Photoguy on Unsplash