ΥΛΙΚΑ

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρό καρότο, περασμένο στον τρίφτη
  • 300 γραμ. ρύζι αρμπόριο ή μαύρο
  • 300 γραμ. κόκκινες φακές
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια (ξύσμα για τη διακόσμηση)
  • 2-3 κ.σ ελαιόλαδο (για το τελείωμα)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μια μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λεπτοκομμένο πράσο (πράσινο και λευκό μέρος). Προσθέτουμε λίγο (περίπου 50-80 ml) από το ζωμό.

Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.

Αφαιρούμε το πράσο από την κατσαρόλα.

Ξαναβάζουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο για να κάψει. Σοτάρουμε το ξερό με το φρέσκο κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τις φακές, το καρότο, το αχνισμένο πράσο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το ζωμό και σιγοράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

Τέλος, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, τον άνιθο και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε στα πιάτα και διακοσμούμε με έξτρα ξύσμα και λίγο ελαιόλαδο.