Το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, που δεν σταματάς ποτέ σε ένα κομμάτι. Γιατί η γλυκιά γεύση του πράσου, που έχει καραμελώσει στο τηγάνι με το κρεμμύδι και δέσει τέλεια με την πικάντικη φέτα, κάνει την πίτα αυτή ακαταμάχητη.
ΥΛΙΚΑ
• 5 πράσα
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 400 γρ φέτα
• 4 αυγά
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 2 κ.σ. σιμιγδάλι
• 1/2 μάτσο άνιθο
• 1/2 μάτσο δυόσμο
• 12 φύλλα κρούστας
• Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια. Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα το πράσα με το κρεμμύδι. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα από τα μαγειρεμένα πράσα. Τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το δυόσμο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 30 x 40 εκ. Bάζουμε στη βάση το πρώτο φύλλο. Βάζουμε και τα επόμενα 5, λαδώνοντας καλά κάθε φορά. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Τέλος, βάζουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα. Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα. Τα τελευταία 15 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η πίτα μας.
Από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη, Instagram @gabnikolaidis
Για περισσότερα, μπείτε στο www.coolartisan.gr