Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η βάση της, δηλαδή η ζύμη της, που είναι άλλοτε λεπτή όπως η ιταλική, κι άλλοτε αφράτη όπως η αμερικάνικη. Εμείς σας παραθέτουμε την αυθεντική ιταλική ζύμη για πίτσα.
ΥΛΙΚΑ
• 800 gr αλεύρι σκληρό
• 200 gr σιμιγδάλι χοντρό
• 2 κύβους νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
• 1 κ. σ. αλάτι
• 3 κ. σ. λάδι
• 550 ml χλιαρό νερό
• 1 πρέζα ζάχαρη
• Σάλτσα ντομάτας
• Τυριά τριμμένα
• Αλλαντικά κατά προτίμηση
• Λαχανικά ( πιπεριές ψιλοκομμένες, μανιτάρια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένο για να ενεργοποιηθεί. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον για 2 περίπου ώρες για να διπλασιαστεί.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 ίσα μέρη και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, και αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και τραγανή με πλάστη. Αφού την τοποθετήσουμε στο ταψί, που έχουμε αλείψει με λάδι και πασπαλίσει με λίγο καλαμποκάλευρο, δημιουργούμε περιμετρικά στεφάνι.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τα τριμμένα τυριά – μην ξεχάσετε να βάλετε και φρέσκια μοτσαρέλα, που ταιριάζει απόλυτα στη πίτσα – ό, τι αλλαντικό επιθυμείτε και όποιο λαχανικό σας ταιριάζει.
Ψήστε την πίτσα για 10 περίπου λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ζύμη για πίτσα διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Photo by iStock/Getty Images/Ideal Images