ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
• 500 γραµ. αλεύρι δυνατό
• 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
• 1 φακελάκι μαγιά
• νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
• 2 πρέζες ζάχαρη
• 50 γραµ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
• έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
Για την γέμιση
• 250 γραµ. κασέρι τριμμένο ή κομμένο σε κομματάκια
• 150 γραµ. ζαμπόν ή μπέικον
• 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο (για το τελείωμα)
Προαιρετικά στη γέμιση
• παστουρμά
• αυγό
• ντομάτα
• σάλτσα ντομάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την εύκολη ζύμη πεϊνιρλί, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Τρίβουμε και ψιχουλιάζουμε το αλεύρι να βραχεί από το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό, το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 νερό μισό γάλα χλιαρό. Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη.
Όταν η ζύμη γίνει απαλή, μαλακή και εύπλαστη, μαζεύουμε τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Η ζύμη πρέπει να γίνει διπλάσια, αφράτη και φουσκωτή.
Πλάθουμε τα πεϊνιρλί. Χωρίζουμε την αφράτη ζύμη στα 4. Όποτε χρειάζεται, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια ή με τον πλάστη σε μακρόστενο φύλλο, όπως κάνουμε πίτσα. Δίνουμε σχήμα βαρκούλας στη ζύμη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο ξύλο κοπής για 30′, να φουσκώσουν ξανά σκεπασμένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία στους 200 -220 βαθμούς C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Τοποθετούμε λαμαρίνα ή ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου να πυρώσει καλά για ψηθεί σωστά το πεϊνιρλί.
Γεμίζουμε κάθε πεϊνιρλί με ζαμπόν και μπόλικο κασέρι. Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε, όπως ντομάτα, παστουρμά, μπέικον. Ακουμπάμε τα γεμάτα πεϊνιρλί πάνω στην καυτή λαμαρίνα. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 25΄ περίπου να ροδίσουν καλά. Αν θέλετε να βάλετε και αυγό τότε ψήνουμε τα πεϊνιρλί για 10-13′ , τα βγάζουμε και σπάμε ένα αυγό στο κέντρο. Τα ξαναψήνουμε για άλλα 10′.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά όπως είναι, τα αλείφουμε με λιωμένο καλό βούτυρο να γυαλίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά με σαλάτα εποχής.
Κι ένα μεγάλο μυστικό στην γεύση του πεϊνιρλί. Αντί να τα αλείψετε με λιωμένο βούτυρο μόλις βγουν από το φούρνο, ακουμπήστε μικρά κομμάτια βουτύρου στην επιφάνειά τους και βάλτε τα στο φούρνο. Η νοστιμιά τους τότε δεν υπάρχει! Το βούτυρο, που ψήνεται ποτίζει την ζύμη και επειδή καίγονται οι πρωτεΐνες του βουτύρου το άρωμα και η γεύση είναι 100 φορές καλύτερο.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr