ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες dauphinois
- 5 μέτριες πατάτες
- 1 σκ. σκόρδο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 200 ml γάλα
- 2-3 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τις μπριζόλες
- 2 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες χωρίς κόκαλο με πάχος περίπου 3 εκ. γύρω στα 800 γραμ. έκαστη
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
- λίγη φρέσκη ρίγανη
- φρέσκο θυμάρι
- λίγο φρέσκο σχινόπρασο
- λίγο ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις πατάτες dauphinois ξεκινάμε να φτιάξουμε τις πατάτες καθαρίζοντας τες πρώτα. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες.
Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανακατεύουμε ώστε να βγάλουμε το περισσότερο άμυλο. Τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν. Τις σκουπίζουμε ταμποναριστά.
Σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος κάνουμε στρώσεις πατάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ρίχνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια σε πολύ μικρά κομματάκια. Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί την επιφάνεια του dauphinois και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 150ºC για 1,5 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός χαμηλώστε κι άλλο την θερμοκρασία ώστε ίσα που να κοχλάζει το φαγητό. Δεν θέλουμε να ξεραθούν αλλά να σιγοψηθούν μέσα στην κρέμα.
Για τις μπριζόλες
Εν τω μεταξύ έχουμε αφήσει τη μπριζόλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά σε μπολ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το βούτυρο σε μεμβράνη και δίνουμε σχήμα λεπτού ρολού. Το παγώνουμε να σφίξει καλά. Για τις δυο μπριζόλες χρειαζόμαστε ελάχιστο αρωματικό βούτυρο. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο η στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.
Ζεσταίνουμε την γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά ψήνουμε την μπριζόλα για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με την προτίμησή μας. Όσο πιο λίγο ψήνουμε την μπριζόλα τόσο πιο ροζ θα είναι στο κέντρο και πιο τρυφερή, ζουμερή και μαλακή θα είναι στο τέλος . Όσο πιο πολύ ψήνουμε το κρέας τόσο πιο πολύ σκληραίνει και στεγνώνει, με αποτέλεσμα να χάνει τα υγρά του. Ιδανικό ψήσιμο 7′-8′ από κάθε πλευρά με μια φορά γύρισμα.
Μόλις την βγάλουμε καυτή την βάζουμε σε ξύλο σερβιρίσματος και ακουμπάμε στην καυτή του επιφάνεια λεπτή φέτα αρωματικό βούτυρο. Με τη ζέστη λιώνει και αρωματίζει την μπριζόλα.