Κάθε Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά βάφουμε κόκκινα αυγά. Το Πασχαλινό έθιμο έχει ρίζες βαθιές στην ιστορία και συμβολισμούς, μια που το αυγό, σύμφωνα με την παράδοση, συμβολίζει τον τάφο του Ιησού που μέσα του έκρυβε την ζωή. Το κόκκινο χρώμα δε, συμβολίζει την χαρά.
Τα πασχαλινά αυγά όμως μπορεί να βάφονται σε διάφορα χρώματα παρ΄ ό, τι η παράδοση τα θέλει κόκκινα.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αυγά.
Για το βράσιμο των Πασχαλινών αυγών
Βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό, και στρώστε στον πάτο της ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν τα αυγά. Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στριμωγμένα. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι.
Το βράσιμο με αυτό τον τρόπο είναι πιο σωστό γιατί γίνεται πιο τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή. Κανονικά τα σφιχτά αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.
Για το βάψιμο των αυγών
Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
Βγάλτε ένα-ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.
Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή, που στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
Για το γυάλισμα των αυγών
Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.
Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίστε τα βαμμένα αυγά ένα-ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.
Μυστικά για τέλεια κόκκινα Πασχαλινά αυγά
• Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή, ενώ τα μπεζ παίρνουν βαθύ κόκκινο σαν βυσσινί χρώμα.
• Μην βάφετε φρέσκα αυγά γιατί δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Βάψτε αυγά 7-10 ημερών.
• Τα αυγά, που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι θα αποφύγετε τα σπασίματα κατά τον βρασμό με τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
• Εξετάστε τα ένα-ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε με ένα νωπό πανί για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr