ΥΛΙΚΑ

Για το εκμέκ

• 250 γραμ. φύλλο κανταΐφι

• 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο

• 100 γραμ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα

• 600 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

• κανέλα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα

• 1½ λίτρο φρέσκο γάλα

• 200 γραμ. ζάχαρη

• 2 αυγά

• 2 βανίλιες

• 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βραστό

• 2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

• 20 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

• 60 γραμ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

• φλούδα λεμονιού

• ξύλο κανέλας

• 3-4 σταγόνες λεμόνι

• 200 γραμ. νερό

• 200 γραμ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παραδοσιακό γλυκό εκμέκ καταΐφι, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε μικρό τετράγωνο ταψάκι. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30 περίπου να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα

Για να φτιάξουμε την κρέμα για το εκμέκ καταΐφι, κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.

Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr