ΥΛΙΚΑ
- 5 φλ. κομμένο μούστο
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
- 1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
- 1 φλ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
Για το γαρνίρισμα
- 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
- κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η παραδοσιακή μουσταλευριά Πάρου γίνεται με φρέσκο μούστο, αλεύρι, σιμιγδάλι ή νισεστέ. Αν ο φρέσκος μούστος δεν είναι πολύ γλυκός, προσθέστε λίγο μέλι ή λίγο πετιμέζι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μουσταλευριά. Γι αυτό, πάντα δοκιμάζουμε το μούστο για να ελέγξουμε τη γλυκύτητά του.
Απαραιτήτως όμως για την κλασική μουσταλευριά χρησιμοποιούμε «κομμένο μούστο».
Βάζουμε τον κομμένο μούστο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ένα σύρμα (όχι με κουτάλα) για να μη σβολιάσουν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μέλι ή το πετιμέζι, τα ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την κοπανισμένη μαστίχα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει για περίπου 10′, ώστε να ψηθεί το αλεύρι και να πυκνώσει το μείγμα.
Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια ρηχά, σε πιάτα βαθιά ή σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Αφού κρυώσει θα κοπεί σε κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την Παριανή μουσταλευριά όσο είναι ακόμα ζεστή με καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά τη σερβίρουμε ατομικά σε μπολάκια ή σε κομμάτια αν τη βάλαμε από την αρχή σε μεγάλο ρηχό σκεύος.
Η μουσταλευριά διατηρείται για 2 -3 ημέρες εκτός ψυγείου σε δροσερό σημείο. Όμως αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, είναι καλύτερα να τη βάλετε στη συντήρηση του ψυγείου, καθώς εκεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.
Για τον κομμένο μούστο
Για να κόψουμε τον μούστο, υπολογίζουμε για κάθε 1 λίτρο μούστου 1 κουταλιά της σούπας στάχτη από ξύλα ή μία κουταλιά της σούπας ασπρόχωμα.
Βάζουμε το μούστο σε βαθιά κατσαρόλα. Διαλύουμε μέσα όποιο από τα δύο υλικά θα χρησιμοποιήσουμε για το κόψιμό του, στάχτη η ασπρόχωμα. Αφού πάρει βράση ο μούστος αρχίζει να φουσκώνει επικίνδυνα και να βγάζει πολύ αφρό στην επιφάνεια.
Υπομονετικά αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό από την επιφάνεια που σχηματίζεται στο μούστο. Ξαφρίζουμε δηλαδή το μούστο συνέχεια. Αφού καταλαγιάσει ο αφρός στην επιφάνεια του μούστου και τον έχουμε αφαιρέσει όλο, τότε τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε τον κομμένο μούστο να σταθεί για μια ολόκληρη νύχτα και να καθίσει το κατακάθι του. Αφού κατασταλάξει ο μούστος και κατά καθίσει όλο το ίζημα του, τότε το σουρώνουμε σε διπλό τουλουπάνι η φίλτρο του καφέ. Φροντίζουμε όλο το ίζημα (κατακάθι που είναι μέσα στην κατσαρόλα) να μείνει στην κατσαρόλα και να μην το ρίξουμε μέσα στο καθαρό κομμένο μούστο.
Προσοχή! Πριν σουρώσουμε τον κομμένο μούστο δεν τον ανακατεύουμε καθόλου. Αν θέλετε πιο διαυγή το μούστο σας, επαναλάβετε τη διαδικασία και σουρώστε τον σε καθαρό διπλωμένο τουλπάνι άλλες δύο φορές.