ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 150 ml γάλα χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.  (περίπου)
  • Ηλιέλαιο

Για τη γέμιση με πατάτα

  • 2 μεγάλες πατάτες (περίπου 500 γραμ.)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή
  • 1 κούπα διάφορα κίτρινα τυριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ετοιμάζουμε την γέμιση για να κρυώσει και να μπορούμε να γεμίσουμε τα πιροσκί.

Βράζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Όταν είναι έτοιμες τις πολτοποιούμε για να τις κάνουμε πουρέ.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο και όταν ζεσταθούν τα υλικά προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι. Μόλις μελώσει προσθέτουμε τον πουρέ της πατάτας, χαμηλώνουμε την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Βγάζουμε την γέμιση από την φωτιά και προσθέτουμε λίγη καπνιστή πάπρικα, τα τυριά και ανακατεύουμε.

Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και την ζάχαρη και αφήνουμε για 10 και πλέον λεπτά για να ενεργοποιηθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αυγό, το  βούτυρο, αφού το έχετε λιώσει, και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά τα υλικά και προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε. Μπορείτε να μεταφέρετε στον πάγκο σας τη ζύμη για να την δουλέψετε καλύτερα.  Όταν  γίνει λεία και ελαστική την μεταφέρετε σε ένα μπολ, που έχετε λαδώσει και την  σκεπάζετε με μεμβράνη. Την αφήνετε σε θερμό περιβάλλον για 45΄ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν η ζύμη φουσκώσει την ζυμώνετε –όχι πάρα πολύ- και πάλι για να φύγει ο αέρας. Καλό θα είναι να βάλετε ηλιέλαιο στα χέρια σας για να δουλέψετε καλύτερα την ζύμη. Στη συνέχεια την κλείνετε  στην παλάμη σας και ότι προεξέχει το κόβεται με το χέρι σας και έτσι δημιουργείτε μικρά μπαλάκια. Θα βγουν περίπου 24 γιατί δεν πρέπει να ζυγίζουν περισσότερο από 40 γραμ. έκαστο. Τα σκεπάζετε για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγετε τα μπαλάκια στην παλάμη μας σε οβάλ σχήμα, σε μέγεθος περίπου ενός μικρού πιάτου.

Βάλτε τη γέμιση της πατάτας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά και τις 2 άκρες, που στο τέλος της τραβάτε ελαφρά και τις ξαναδιπλώνετε.

Τηγανίστε τα πιροσκί σε μπόλικο καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι.

Σερβίρετε ζεστά τα πιροσκί σας.

Σημείωση: Μπορείτε να κάνετε τα μισά με γέμιση πατάτας και τα υπόλοιπα με λουκάνικα –τύπου Φρανκφούρτης και τριμμένα κίτρινα τυριά.