ΥΛΙΚΑ
- 1½ κιλό πατάτες
- 2 κρόκοι
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- 4 φέτες βρασμένο ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα
- λίγο αλεύρι
- λίγη φρυγανιά
- αυγό χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις εύκολες πατατοκροκέτες φούρνου, που γίνονται όμως πολύ νόστιμες και στο τηγάνι βράζουμε πρώτα τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις καθαρίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο του πουρέ ή τις λιώνουμε με πιρούνι. Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ζαμπόν.
Ζυμώνουμε με το χέρι, πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού ή πλακέ σαν κεφτεδάκια.
Βουτάμε τις κροκέτες στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και στη φρυγανιά.
Αφήνουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα τις κροκέτες στο ψυγείο για 30΄ να στερεοποιηθεί το πανάρισμα.
Ψήνουμε τις πατατοκροκέτες στο φούρνο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί μέχρι να ροδίσουν. Διαφορετικά, τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά να ροδίσουν και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.