Στο νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, που κατατάσσει τις χώρες με βάση πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι πολίτες από τη ζωή τους, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 77η θέση.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχία (World Happiness Report) έρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Στην πρώτη θέση, μεταξύ 156 χωρών, βρίσκεται η Φινλανδία η οποία «κρατάει γερά» καθώς το ίδιο είχε συμβεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2019 αλλά και το 2018.

Την πρώτη δεκάδα, στην φετινή κατάταξη, συμπληρώνουν η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση.

Η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), ξεκίνησε να «μετράει την ευτυχία μας» το 2012 και είναι μία έκδοση του δικτύου Sustainable Development Solutions Network (SDSN).

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία της εταιρίας ερευνών Gallup και συντάσσεται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Τζον Χέλιγουελ, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, Ρίτσαρντ Λέιαρντ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και Τζέφρι Σακς, του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διευθυντή του SDSN.

Για να δημοσιοποιηθεί η τελική λίστα οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη μια ποικιλία παραμέτρων, όπως αξιολογούνται υποκειμενικά από τους πολίτες. Αυτά που κάνουν κάποιον ευτυχισμένο είναι η υγιής ζωή, το ασφαλές περιβάλλον, τα ποσοστά ρύπανσης αλλά και η ύπαρξη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, η ελευθερία επιλογών, η κοινωνική εμπιστοσύνη και η αντίληψη για την τιμιότητα της κυβέρνησης.

Οι χώρες κατατάσσονται επίσης με βάση πόση βελτίωση ή επιδείνωση της ευτυχίας τους έχουν βιώσει κατά την περίοδο 2017-2019 σε σχέση με την περίοδο 2008-2012.

Στη λίστα αυτή η Ελλάδα καταλαμβάνει την 89η θέση, εμφανίζοντας οριακή μείωση ευτυχίας. Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ευτυχία στην χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά μια καμπύλη σχήματος U, καθώς λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης έφθασε σε ένα «ναδίρ» ευτυχίας τη διετία 2013-2014 και έκτοτε σταδιακά ανακάμπτει, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.

Η φετινή έκθεση κάνει, για πρώτη φορά φέτος, μία παρόμοια κατάταξη όχι μόνο για τις χώρες, αλλά και για τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, από άποψη ικανοποίησης των κατοίκων τους και ευημερίας τους.

Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει την 94η θέση και η Αθήνα την 121η, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι. Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τη χαμηλότερη θέση στον κατάλογο, ακολουθούν τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Για να δώσει μια πιο δυναμική εικόνα πώς εξελίσσεται η ευτυχία των κατοίκων των πόλεων διαχρονικά, η έκθεση κατατάσσει τις πόλεις με βάση πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η ικανοποίηση των κατοίκων τους σε σχέση με την περίοδο 2015-2013.

Στη λίστα αυτή η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αρκετά ψηλά, στην 25η θέση, πράγμα που αντανακλά μια αισθητή βελτίωση, ενώ η Αθήνα είναι 82η, με οριακή μόνο βελτίωση.