Στην Βαλένθια μάλιστα η συνταγή θέλει μαζί με τα θαλασσινά και το κοτόπουλο και σαλιγκάρια. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας παρουσιάζει την ανδαλουσιανή παέγια, που περιέχει μόνο θαλασσινά και είναι μία νηστίσιμη πρόταση με υπέροχη γεύση, που μυρίζει θάλασσα. Το μυστικό δε, για την καλύτερη παρασκευή της παέγιας είναι το σκεύος, που πρέπει να είναι φαρδύ, ρηχό και με επίπεδο πάτο.

ΥΛΙΚΑ

• 1/4 φλ. ελαιόλαδο

• 2 σκ. σκόρδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 2 καλαμάρια ή 2 σουπιές

• 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες

• 2 πρέζες κρόκος Κοζάνης

• 1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα

• 1 φλ. αρακάς

• 4 φλ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο

• 6 φλ. ζωμό ή νερό βραστό

• 500 γρ. φρέσκα μύδια

• 500 γρ. γαρίδες

• ½ ματσάκι μαϊντανό

• 1 δαφνόφυλλο

• 2 κλαδάκια θυμάρι

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 1 λεμόνι σε τέταρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την παέγια θαλασσινών, ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ή τη σουπιά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο και λίγο θυμάρι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια (ό,τι έχουμε), κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε. Αλέθουμε τα ντοματάκια ή τα σπάμε με κουτάλι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε και το ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και στρώνουμε πάνω πάνω τα ωμά θαλασσινά (γαρίδες, μύδια). Πιέζουμε με κουτάλα τα υλικά, να βραχούν καλά με τα υγρά της παέγιας.

Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, έως ότου σκάσει το ρύζι και ανοίξουν τα θαλασσινά. Η παέγια συνολικά θέλει περίπου 20 λεπτά ψήσιμο και είναι έτοιμη όταν αρχίσει και «πιάνει» το ρύζι στη βάση του σκεύους.

Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Για περισσότερα στο www.argiro.gr