Σπίτι κλεισμένη αναγκαστικά με τον εχθρό. Τον άνθρωπο που έχει το πάνω χέρι και είναι και βαρύ. Δεν έχεις να πας πουθενά και να θες. Αλλά θες;
Ή έχεις συνηθίσει σε μια συνθήκη που όσο επικίνδυνη και να είναι, εσένα σού δημιουργεί ασφάλεια γιατί τουλάχιστον κάποιος υπάρχει; Και έχει και καλές στιγμές. Δεν τον έχει δει κανείς όπως εγώ λες στις φίλες σου, το βλέμμα του, το παιδικό όταν είναι στα καλά του. Το πόσο μ’ αγαπάει και τρελαίνεται από ζήλια. Δεν μπορώ χωρίς αυτόν. Είναι αρσενικό, δεν είναι φλώρος. Η γυναίκα θέλει και λίγο φόβο για να νιώσει ασφάλεια.
Όταν έχει νεύρα μόνο, ξεσπάει απότομα. Αλλά μετά ζητάει συγγνώμη ή το δείχνει με την συμπεριφορά του ότι μετάνιωσε. Δεν το θέλει κι αυτός, είναι πιεσμένος. Πολλά θα βρεις να πεις για να υπομένεις και να εθελοτυφλείς. Μέχρι την επόμενη φορά που θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη συνήθως. Κι αυτό γιατί έχει δει ότι μπορεί.
Αλλά τι είναι αυτό που σε έκανε να φτάσεις μέχρι εδώ;
Η ιστορία ξεκινάει πολύ πριν από αυτόν. Το πιο πιθανό από το ίδιο σου το σπίτι. Από το παράδειγμα που σου έδινε η μάνα σου όταν την έβλεπες να υποχωρεί μόνιμα απέναντι στον άντρα της, να είναι παθητική στην υποτίμηση, την ειρωνεία, τα ξεσπάσματα του. Αυτό που εσύ έμαθες είναι πως η βία, ό, τι μορφή και να έχει, είναι φυσική και αποδεκτή. Δεν ήξερες καν ότι αυτό είναι βία παρά μόνο ότι το σώμα φοβάται και μαγκώνει. Το μήνυμα είναι ότι κάθεσαι και το αποδέχεσαι. Άρα βλέπεις ότι έτσι είναι οι σχέσεις και το παίρνεις απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πώς επηρεάζουν ψυχολογικά οι μαθησιακές δυσκολίες το παιδί;
Μεγαλώνοντας δέχεσαι πολλές παρεμβάσεις και εισβολές γιατί είναι η φυσική συνέχεια του τρόπου που μεγάλωσες. Το να σε υποτιμάνε είναι δεδομένο και έτσι το δέχεσαι χωρίς αμφισβήτηση. Μειώνεις τις δυνατότητες σου και μικραίνεις για να γίνεσαι βολική, να μην ενοχλείς και να μην προκαλείς. Μαθαίνεις ότι μόνη σου είσαι ανήμπορη και άχρηστη. Δίνεις δύναμη στους έξω και κριτικάρεις αμείλικτα τον εαυτό σου. Αυτά ο θύτης τα μυρίζεται, τον καλεί η οσμή της κακοποίησης. Γιατί κι αυτός μια παρόμοια ιστορία έχει ζήσει σπίτι του και απλώς την «παίζει» από την απέναντι πλευρά.
Αλλά είσαι καταδικασμένη; Σαφώς όχι. Χρειάζεται πρώτα να το δεις όμως όλο αυτό που σου συμβαίνει. Να καταλάβεις τι έγινε και τι κάνεις εσύ τώρα επαναλαμβάνοντας οικογενειακά σενάρια. Να μάθεις τι σημαίνει κακοποίηση, γιατί δεν είναι μόνο το ξύλο είναι και πολλά άλλα πριν να φτάσεις να τις φας.
Όταν πια δεις όλη την εικόνα μπροστά σου, με όλο της τον πόνο, τότε μπορείς σιγά- σιγά να αρχίσεις να καθαρίζεις από πεποιθήσεις και ενοχές.
Μετά μαθαίνεις, ξεκινώντας με ένα βήμα την ημέρα, να στηρίζεις τον εαυτό σου. Να αναγνωρίζεις ότι έχεις δικαίωμα και χώρο. Πας στο να αρχίσεις να σε σέβεσαι όπως δεν έκανε ποτέ κανείς.
Φτάνεις σε σημείο να σε αγαπήσεις τόσο, που να πεις ΟΧΙ, αυτό δεν το δέχομαι άλλο. Έχεις δει την αλήθεια κατάματα και δεν την ανέχεσαι πια. Θες να σε προστατέψεις, εσένα και τα παιδιά σου και όταν είσαι έτοιμη, βρίσκεις τον τρόπο, γιατί πάντα υπάρχει τρόπος να αλλάξεις την ζωή σου.
Της Κάλλης Αλεβίζου. Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια-Σεμινάρια συνειδητότητας
Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images