Τα βλέμματα, η αντιμετώπιση και πολλές φορές τα σχόλια, όταν αναφέρονται στη ψωρίαση μοιάζουν σαν να είναι μία ασθένεια μεταδοτική. Καμία σχέση. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Προκαλείται από μια υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ψώρα. Η ψωρίαση πήρε το όνομά της από τη λέξη «ψώρος» που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «λέπι» και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με την ψώρα όπως πολλοί λανθασμένα νομίζουν.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της φαίνεται να διαδραματίζουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που με τακτική όμως, ιατρική παρακολούθηση επιτρέπει σε όλους όσους πάσχουν, να ζουν φυσιολογικά τη ζωή τους.
Η φαρμακευτική αγωγή που αφορά στη ψωρίαση, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που με την κατάλληλη θεραπεία, σωστή διατροφή και την κατάλληλη παρακολούθηση από τον δερματολόγο μπορεί να μπει σε ύφεση και να εξασφαλιστεί ακόμη και η πλήρης δερματική κάθαρση.
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα, που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση, ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.
Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» και είναι μία αφορμή για να ενημερωθεί περισσότερο η κοινή γνώμη στο τι ακριβώς είναι η φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που προσβάλει το 2% του πληθυσμού.
Η ψωρίαση μπορεί να μοιάζει απλώς με μια δερματική νόσο – που προκαλεί απολέπιση, φαγούρα και αίσθημα καύσου – αλλά είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό. Είναι μια νόσος με κοινωνικές, συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις. Στις μέτριες και σοβαρές μορφές της μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πόνο και αιμορραγία στο δέρμα, συμπτώματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες, μειώνουν την απόδοση στην εργασία και κατ’ επέκταση δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μείωση της αυτοπεποίθησης και μελαγχολία. Γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον δερματολόγο του και να ακολουθεί συγκεκριμένη τακτική στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος.
Αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο παρουσιάζεται ένα ενημερωτικό, έξυπνο και ευαίσθητο σποτ με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Λουδάρο που μιλά για τη νόσο και σημειώνει «Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε».
Λύσεις και τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και είναι πολλές. Η ουσία όλη βρίσκεται στη καλή σχέση γιατρού-ασθενούς και στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή. Δείτε την Κιμ Καρντάσιαν που η ψωρίαση δεν αποτελεί τροχοπέδη στη λαμπερή καριέρα της.
Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images