ΥΛΙΚΑ

  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 9 γραμ. μαγιά ξηρή
  • 140 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γραμ. γιαούρτι
  • 80 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 600 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ το ζεστό γάλα, όχι καυτό, τη μαγιά, 2 κ.σ. από τη ζάχαρη, 1 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι ανακατεύουμε με το σύρμα, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το αλεύρι σε δύο δόσεις ανακατεύοντας τη ζύμη με τα χέρια.

Μεταφέρουμε στον πάγκο μας, που έχουμε αλευρώσει λίγο και ζυμώνουμε ανοίγοντας με την παλάμη και διπλώνοντας προς τα μέσα. Αυτό το κάνουμε μέχρι να δούμε εύπλαστη τη ζύμη.

Σε ένα μπολ πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα.

Ανοίγουμε το ζυμάρι το μεταφέρουμε στον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη. Κόβουμε τους λουκουμάδες με ένα κουπ-πατ σε δίσκους. Με ένα άλλο, πολύ μικρότερο κουπ-πατ κόβουμε μικρό δίσκο στο κέντρο.

Τους αφήνουμε να φουσκώσουν για, τουλάχιστον, 20 λεπτά σκεπασμένους με πετσέτα.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε μέτρια φωτιά, όχι υψηλή και απ’ τις 2 πλευρές και πασπαλίζουμε απευθείας ζάχαρη και απ’ τις δυο πλευρές για να κολλήσει.