ΥΛΙΚΑ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 2 πράσα
- 2 καρότα
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. ψιλές φακές
- 1 συσκευασία αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες 400 γραμ.
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 φλ. κουσκουσάκι (ή αστεράκι ή άλλα πολύ ψιλά ζυμαρικά)
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα προαιρετικά
- στραγγιστό γιαούρτι
- τραγανό μπέικον σε τρίμματα
- ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ντοματόσουπα, πρώτα ζεματάμε σε μικρή κατσαρόλα τις φακές και τις στραγγίζουμε.
Σε μέτρια φωτιά σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι. Τα αφήνουμε για 10′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ τον τρίβουμε να ψηθεί για 1-2′ και σπάμε τις ντομάτες πάνω στα υλικά.
Προσθέτουμε τον ζωμό και τις φακές, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30′. Ενδιάμεσα αρωματίζουμε για λίγα λεπτά με το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Τα αφαιρούμε.
Πολτοποιούμε την σούπα. Προσθέτουμε το κουσκουσάκι και λίγο έξτρα ζωμό ή βραστό νερό.
Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.