O Ντάφι Ντακ είναι μία ανθρωπόμορφη πάπια, μαύρη και ψηλόλιγνη, με οξύθυμο χαρακτήρα και πολύ εγωισμό. Επίσης, χαρακτηριστικό του είναι ότι ψευδίζει έντονα.

Μέχρι τον Απρίλιο του 1937 κυριαρχούσε ο Μίκυ Μάους στις ταινίες με καρτούν. Ο Ντάφυ Ντακ (Daffy Duck) είναι δημιούργημα του μεγάλου αμερικανού καρτουνίστα Τεξ Έιβερι, που μπόλιασε με τις σουρεαλιστικές πινελιές του τον μικρόκοσμο των χάρτινων ηρώων. Τη φωνή του στον ήρωα «δάνειζε» μέχρι το 1989 ο Μελ Μπλανκ , ο κορυφαίος φωνητικός ηθοποιός στις ΗΠΑ.

Ο Ντάφι έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη μαυρόασπρη ταινία μικρού μήκους του Τεξ Έιβερυ Porky’s Duck Hunt, η οποία βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες στις 17 Απριλίου 1937. Ο ρόλος του ήταν μικρός, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και τα επόμενα χρόνια ήταν από τους πρωταγωνιστές στις σειρές κινουμένων σχεδίων Loony Tunes και Merry Melodies, ως αντίπαλο δέος του καλοκάγαθου Πορκ Πιγκ, με τον οποίο αργότερα έγιναν φίλοι.

Ο Πόρκι είναι μετρημένος, ενώ ο Ντάφυ θεοπάλαβος, σκανδαλιάρης και μονίμως εκτός ελέγχου. Εξ ου και το όνομά του, Ντάφυ, το οποίο στα αγγλικά σημαίνει παλαβιάρης. Πάντα επιλέγει να βρίσκεται σε λάθος τόπο και χρόνο, ενώ μονίμως γκρινιάζει, θεωρώντας τον εαυτό του ως το αιώνιο θύμα.

Ο Ντάφυ Ντακ έγινε σούπερ σταρ τη δεκαετία του ’40. Πρωταγωνίστησε σε αρκετά καρτούν με θέμα τον πόλεμο, πότε καλώντας του Αμερικανούς να καταταγούν στο στρατό και πότε πολεμώντας τους Ναζί. Τη δεκαετία του ’50 το άστρο του άρχισε να δύει και βολεύτηκε σε ρόλο δευτεραγωνιστή, ως μέγας αντίζηλος του πιο διάσημου λαγού, του Μπαγκς Μπάνι, που τότε μεσουρανούσε.

Ο Ντάφυ Ντακ πρωταγωνίστησε σε περίπου 130 ταινίες μικρού μήκους, κατά την περίοδο της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, και έγινε η τρίτη φιγούρα Looney Tunes, με τις περισσότερες εμφανίσεις πίσω από τον Μπαγκς Μπάνι και τον Πόρκι Πιγκ.

Από την αφάνεια βγήκε το 1988, όταν εμφανίστηκε στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ», ενώ στη συνέχεια είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες «Space Jam» (1996) και «Looney Tunes: Επιστροφή στη Δράση» (2003).

To 1998 ο Ντάφι Ντακ τιμήθηκε από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, με την έκδοση γραμματοσήμου.

(Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images)