ΥΛΙΚΑ

• 4 μελιτζάνες φλάσκες

• 4 κολοκύθια

• 4 μεγάλες πατάτες

• 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες

• 4 σκελίδες σκόρδο

• 2 κρεμμύδια

• 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

• 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

• 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

• 1 φλ. ελαιόλαδο

• 1 φλ. νερό

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παραδοσιακό μπριάμ φούρνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ. Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.

Το μπριάμ φούρνου είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με τυρί φέτα και ψωμί.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images