ΥΛΙΚΑ
• 4 μελιτζάνες φλάσκες
• 4 κολοκύθια
• 4 μεγάλες πατάτες
• 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
• 4 σκελίδες σκόρδο
• 2 κρεμμύδια
• 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
• 2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
• 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• 1 φλ. νερό
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παραδοσιακό μπριάμ φούρνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.
Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ. Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.
Το μπριάμ φούρνου είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με τυρί φέτα και ψωμί.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr
Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images