ΥΛΙΚΑ
- 1,5 κιλό μοσχάρι (ελιά)
- 120 γραμ. ελαιόλαδο
- 100 γραμ. αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 80 γραμ. πελτές ντομάτας
- 300 γραμ. κρεμμύδια για στιφάδο (κοκάρια)
- 150 γραμ. καρότα, κομμένα σε φέτες
- 300 γραμ. μανιτάρια
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 100 γραμ. δαμάσκημα,
- 100 γραμ. βερίκοκα
- 200 γραμ. κόκκινο κρασί
- 850 γραμ. ζωμός κοτόπουλου (σπιτικό ή κύβο διαλυμένο σε νερό)
- 10 γραμ. θυμάρι (1 ματσάκι φρέσκο)
- 1 κ.γ. λεμονοπίπερο,
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. τσίλι
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά κόβουμε το μοσχάρι σε μέτρια κομμάτια.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε μέσα στο μπολ τα κομμάτια από το κρέας και ανακατεύουμε για να ντύσουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη γάστρα μας στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές. Το μυστικό είναι να μην ανακατεύουμε το κρέας αλλά να το αφήνουμε να παίρνει χρώμα από την κάθε πλευρά κι έπειτα με μια τσιμπίδα να το γυρνάμε από την άλλη.
Μόλις πάρει χρώμα το αφαιρούμε από τη γάστρα και το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
Βάζουμε τον πελτέ τομάτας στην κατσαρόλα και με μια ξύλινη σπάτουλα τρίβουμε τον πάτο της γάστρας για να ξεκολλήσουμε ό,τι έχει μείνει από τη διαδικασία σωταρίσματος του μοσχαριού.
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρώς να πάρουν χρώμα.
Τέλος προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τελευταίο βάζουμε στη γάστρα το μοσχάρι και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Μεταφέρουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και το ψήνουμε για 4 ώρες.