Μοσχάρι stir fry με πιπεριές

Για τη συνταγή αυτή χρειάζονται λεπτές λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος, που μπορούν να κοπούν από μια φέτα χτυπημένο κιλότο (κομμάτι από το μπούτι). Οι λωρίδες αυτές τηγανίζονται σε ελάχιστο λάδι, μαζί με τις πιπεριές, με την τεχνική stir fry.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 γρ. μοσχάρι (κιλότο) κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 6 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη) κομμένες σε λωρίδες
  • 10-12 μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φετούλες
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη μαρινάδα

  • 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Εκτέλεση

Αναμειγνύεις σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάδας (σάλτσα σόγιας, αραβοσιτέλαιο, ζάχαρη, ξίδι) και τα χτυπάς με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζεις τις λωρίδες του κρέατος μέσα στη μαρινάδα για μισή ώρα περί-που, όσο ετοιμάζεις τα λαχανικά.

Ζεσταίνεις στο τηγάνι το μισό αραβοσιτέλαιο και πριν αρχίσει να καπνίζει ρίχνεις μέσα τις λωρίδες του κρέατος. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν ρίχνεις και τη μαρινάδα. Τις γυρίζεις με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους και να τηγανιστούν χωρίς να στεγνώσουν τελείως. Τις βγάζεις από το τηγάνι και τις κρατάς.

Ρίχνεις στο τηγάνι το υπόλοιπο αραβοσιτέλαιο και ροδίζεις το κρεμμύδι, χωρίς να το μαυρίσεις. Προσθέτεις τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Σοτάρεις τα λαχανικά στο τηγάνι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτεις το κρέας, το ανακατεύεις και το αναμειγνύεις απαλά μέσα στα λαχανικά. Δοκιμάζεις το φαγητό και αν το θέλεις λίγο πιο αλμυρό προσθέτεις λίγη σάλτσα σόγιας. Πασπαλίζεις με σουσάμι και σερβίρεις.

Μαρινάδα

Είναι το μείγμα υγρών όπου αφήνουμε το κρέας για να μαλακώσει και να πάρει γεύση. Επειδή ανάμεσα στα υλικά υπάρχει ξίδι που είναι συντηρητικό, πρέπει το μπολ της μαρινάδας να είναι γυάλινο και όχι μεταλλικό που μπορεί να δημιουργήσει αλλοιώσεις.

Η συνταγή για την «Μοσχάρι stir fry με πιπεριές» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.