ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι:

  • 2 κιλά μοσχάρι χτένι ή ποντίκι
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml λευκό κρασί
  • Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή βοδινό
  • Αλεύρι για πασπάλισμα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το πολίτικο ρύζι:

  • 2 κούπες μπασμάτι
  • 3 κούπες νερό
  • 20γρ. βούτυρο παγωμένο
  • αλάτι
  • 6 τμχ φιδέ
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 ½ κούπα ζωμό κοτόπουλο
  • ½ κούπα μαύρη σταφίδα
  • 1/3 κούπα κουκουνάρι καβουρδισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια (5 εκ περίπου) και σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι, τοποθετούμε τα κομμάτια μοσχάρι, αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αυτό βοηθάει τη σάλτσα μας να δέσει.

Σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές και αφαιρούμε απ’ την κατσαρόλα βάζοντας το σε ένα πιάτο.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, το καρότο σε κομμάτια κι όταν σοταριστούν προσθέτουμε το μοσχάρι, τη δάφνη, το ζωμό και σβήνουμε με κρασί και τον χυμό απ’ τα λεμόνια.

Προσθέτουμε περίπου 1 ½ λίτρο νερό. Αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο με καπάκι σε δυνατή φωτιά για 45 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε λίγο σιγοβράζοντας για 1 ώρα περίπου ακόμα. Ανά διαστήματα κοιτάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό (σ.σ. το νερό πρέπει να είναι πάντα ζεστό). Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Για το πολίτικο ρύζι:

Πλένουμε καλά το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό.

Βάζουμε το ρύζι, το νερό, το βούτυρο σε κομματάκια και το αλάτι σε μία κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν βράσει, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την εστία μας στο ελάχιστο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι για 16 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ την εστία και την αφήνουμε σκεπασμένη για 5 λεπτά. Ανοίγουμε και το αφρατεύουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ βούτυρο γάλακτος και καβουρδίζουμε τον φιδέ που τον έχουμε σπάσει σε κομμάτια. Όταν πάρει καφέ χρώμα προσθέτουμε τον ζωμό. Όταν μαλακώσει ο φιδές προσθέτουμε τις σταφίδες και τέλος το κουκουνάρι.

Σερβίρουμε αμέσως