ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 300 γραμ. νερό
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 150 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 λεμόνι (ξύσμα μόνο)
- 1-2 ξύλα κανέλα
Για τα μελομακάρονα
- 80 γραμ. καστανή ζάχαρη
- 120 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 120 γραμ. ελαιόλαδο
- 120 γραμ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
- 5 γραμ. μαγειρική σόδα
- 15 γραμ. κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 120 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
Για την επικάλυψη
- 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
- 100 γραμ. φιστίκι Αιγίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Ξεκινάμε από το σιρόπι γιατί θέλουμε να μελώσουμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, δηλαδή, τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τέλος σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Για τα μελομακάρονα
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μίξερ χειρός ή με ένα αυγοδάρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή γιατί αφρίζει, και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γραμ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.
Για την επικάλυψη
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι.
Έπειτα τα βουτάμε σε ένα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.