Αιτιολογία

Η περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση διακρίνεται σε πρωτοπαθή (ιδιοπαθή) και σε δευτεροπαθή που μπορεί να σχετίζεται με συστηματικές παθήσεις ή τοπικές διαταραχές γνώσης αιτιολογίας.

Μπορεί να οφείλεται

1. Πρωτοπαθής υπερμελάγχρωση στην περιοχή των βλεφάρων.

2. Κληρονομικότητα. Η αυξημένη υποδερμική αγγείωση και υπερβολική διαφάνεια του δέρματος αποτελούν κληρονομικό χαρακτηριστικό πολλών ατόμων.  Το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα είναι πιο λεπτό (πάχος περίπου 0,5 mm σε σχέση με 2 mm σε άλλες περιοχές). Συνήθης αιτία είναι η λεπτή και διαφανής υφή του δέρματος που υπέρκειται του κυκλοτερούς μυός του οφθαλμού. Σ’ αυτή την περιοχή υπάρχει μικρή ποσότητα υποδόριου λίπους ή καθόλου. Μέσα από το λεπτό αυτό δέρμα, το υποδόριο αγγειακό πλέγμα διαφαίνεται πιο έντονο και προδίδει μια μπλε – μωβ απόχρωση (επιτείνεται κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως). Επίσης σε άτομα με βαθιά ανατομική θέση των οστών ή σκίαση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση σκούρου χρώματος.

3. Αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής, ατοπική δερματίτιδα (διαλύματα φακών επαφής, κολλύρια, βερνίκια, σκιές, κτλ).
Η απότοκος έντονου ξεσμού στην ατοπική δερματίτιδα.

4. Ηλιακή ακτινοβολία, φάρμακα (μινοκυκλίνη, ανθελονοσιακά, φαινοθειαζίδες κ.α), ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, κύηση).

5. Ηλικία. Με την πάροδο της ηλικίας γίνονται πιο εμφανείς, γιατί το δέρμα χάνει μέρος του κολλαγόνου και γίνεται όλο πιο λεπτό και διαφανές. Απότοκη της ηλικίας είναι η επίταση της δακρυϊκής αύλακας λόγω απώλειας υποδόριου λίπους και λέπτυνσης του δέρματος των κάτω βλεφάρων που δημιουργούν ένα κενό στην περικογχική χώρα (tear trough).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την περιποίηση προσώπου μετά τα 40

6. Τρόπος ζωής. Έλλειψη ύπνου, κόπωση, κακή διατροφή μειωμένη πρόσληψη υγρών, κάπνισμα, αλκοόλ, καθημερινό μακιγιάζ. Αυτά προκαλούν αγγειοδιαστολή και έντονη διαγραφή του αγγειακού πλέγματος.

7. Αναιμία – Συστηματικές παθήσεις.

Σιδηροπενική αναιμία • ωχρότητα δέρματος • αγγειακό δίκτυο πιο ορατό.
Συστηματικά Νοσήματα: Ν. Addison , θυρεοειδοπάθειες, Cushing, φυματίωση, ΣΕΠ, κίρρωση κ.α.

8. Περικογχικό οίδημα. Σημαντική αύξηση του όγκου του διάμεσου υγρού και οφείλεται σε τοπική απόφραξη φλεβικής ή και λεμφικής οδού πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά). Επιδεινώνεται με τη βραδινή κατάκλιση ή μετά αλμυρό γεύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πώς θα απαλλαγείτε από το «προγούλι» χωρίς νυστέρι

Θεραπεία

1. Λευκαντικές ουσίες (Υδροκινόνη, αζελαικό οξύ, κοζικό οξύ, αρβουτίνη, α-λιποικό οξύ) τοπικά εφαρμοζόμενες.
2. Τοπικά ρετινοειδή (αδαπαλένη, τρετινοίνη, ταξαροτένη)
3. Αυτόλογα peels (απομάκρυνση της περίσσειας της μελανίνης, την πάχυνση της επιδερμίδας και του χορίου άρα και τη μείωση μαύρων κύκλων).
4. MCURE. Ειδικό μεσοθεραπευτικό μηχάνημα για την περιοχή των ματιών, με το οποίο επιτυγχάνουμε την θεραπευτική διείσδυση των μεσοθεραπευτικών υλικών (λευκαντικές ουσίες, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κ.α.) απαραίτητα για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων
5. TIGHT LIFT. Με την εφαρμογή του Τight – lift επιτυγχάνουμε στοχευόμενη κλασματική διέγερση των ινοβλαστών με τα εξής αποτελέσματα:
• Αποκατάσταση της φυσιολογικής δομής του δέρματος
• Μείωση – εξαφάνιση της χρωματικής αντίθεσης
• «Γέμισμα» της πάσχουσας με νέο και υγιή κολλαγόνο.
6. Αυτόλογη θεραπεία PRP με πλάσμα αίματος-αιμοπετάλια (ειδικές τεχνικές και εξατομικευμένα τοπικά αυτόλογα προϊόντα για τοπική αγωγή στο σπίτι). Η αυτόλογη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με την θεραπεία του TIGHT LIFT για μέγιστα αποτελέσματα
7. Εμφυτεύματα (Υαλουρονικό οξύ). Βελτίωση ελλειμμάτων του μαλακού ιστού καθώς και στην αισθητική βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου. Το Υαλουρονικό οξύ βοηθάει στην τρισδιάστατη περικογχική αναδιαμόρφωση.
Τα δερματικά εμφυτεύματα παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν μια ικανοποιητική αποκατάσταση με ταυτόχρονη άμεση επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος χωρίς μετεγχειρητική περίοδο αποκατάστασης.
8. Εναλλακτικές θεραπείες. Αγγούρι, Βιταμίνες C, K, E, aloe vera σε κρέμα ματιών, ενυδάτωση καθημερινά και χρήση αντηλιακής προστασίας.
9. Χειρουργική αποκατάσταση.

Από τον Δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη. www.narcissusangelidis.gr.

www.facebook.com/NarcissusAngelidis/

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images