Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με κακάο ή να την πασπαλίσουμε με τρίμμα σοκολάτας μέσα στο ταψί πριν το ψήσιμο. Διαφορετικά μπορούμε να ετοιμάσουμε δύο ζύμες και να τις ψήσουμε μαζί όπως στο κέικ μαρμπρέ.
ΥΛΙΚΑ
• 125 γρ. βούτυρο
• 30 γρ. μαύρη σοκολάτα 52% κακάο
• βούτυρο και αλεύρι για τα ταψιά
• 3 αυγά
• 150 γρ. ζάχαρη
• 140 γρ. αλεύρι
• 1 κ. γλ. μαγιά
• εκχύλισμα βανίλιας
Για 20-25 μαντλέν. Προετοιμασία: 15 λεπτά. Αναμονή: 15 λεπτά. Μαγείρεμα: 10 λεπτά
Απαραίτητος εξοπλισμός: φόρμες για μαντλέν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τρίβουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε στην άκρη. Αν οι φόρμες για μαντλέν είναι μεταλλικές τις βάζουμε στο ψυγείο,
μετά τις βουτυρώνουμε και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα για 20 δευτερόλεπτα τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά, λίγες σταγόνες βανίλιας και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και σε ένα από τα δύο μέρη προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Γεμίζουμε τα τρία τέταρτα από τις φόρμες με τη λευκή ζύμη και μετά με τη ζύμη της σοκολάτας. Αφήνουμε για 15 λεπτά και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς C.