ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά από μικρό αρνί
• 1 αντεριά από μικρό αρνί
• 2 μαρούλια
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι άνηθο
• 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
• 2 αυγά
• 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τη συνταγή για την πασχαλινή παριανή μαγειρίτσα, καθαρίζοντας πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεματίζουμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε µέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
Για το αυγολέµονο
Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr