ΥΛΙΚΑ

• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 25 γραμ. νωπή μαγιά ( ή 1 φακελάκι ξερή)

• 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

• 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

• περίπου 2 φλ. χλιαρό νερό

• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

• θυμαρίσιο μέλι

• κανέλα

• καβουρντισμένο σουσάμι ή καρύδια για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.

Για τους λουκουμάδες

Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες, βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.

Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι ή θρυμματισμένα καρύδια.

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Για περισσότερα, μπείτε στο: www.argiro.gr

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images