ΥΛΙΚΑ
- 18 μεγάλα φύλλα λαζάνια
- 700 γρ. Κιμά μόσχου
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα στον τριφτή
- 2 στικ σέλινο, ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδου πολτοποιημένες
- 2 κ.τ.γ αποξηραμένη ρίγανη
- 3 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
- 1 (400 γρ) κουτί αποφλοιωμένη τομάτα
- Φρέσκος βασιλικός
Μείγμα τυριών
- 400 γρ ανθότυρο
- 250 ml γάλα
- 3 μεγάλα αυγά
- 180 γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 400 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- 2 κ.τ.σ μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
Για την σάλτσα:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το σέλερι, τα τριμμένα καρότα και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο, την ρίγανη το αλάτι και το πιπέρι, μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστεί, για 3 λεπτά.
- Προσθέστε τον πελτέ τομάτας, μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμη.
- Πολτοποιήσετε το αποφλοιωμένο στοματάκι σε μπλέντερ ή με το χέρι προσθέστε στην κατσαρόλα, αφήστε να βράσει.
- Στη συνέχεια μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί και να γίνει παχύρευστη, την βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Αφαιρέστε την από την φωτιά.
Μείγμα τυριών:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί ανθότυρο , γάλα, αυγά, 100 γρ παρμεζάνα, 200 γρ μοτσαρέλα τριμμένη, μαϊντανό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
Συναρμολόγηση:
- Απλώστε ομοιόμορφα 2 φλιτζάνια σάλτσα κρέατος σε ένα ταψί 25χ 35 κατά προτίμηση κεραμικό ή εμαγιέ χυτοσίδηρο η πυρέξ.
- Τοποθετήστε φύλλα από λαζάνια πάνω από την σάλτσα (Τα λαζάνια θα μαλακώσουν καθώς μαγειρεύονται).
- Απλώστε 2 φλιτζάνια μείγμα τυριού πάνω από τα λαζάνια.
- Επαναλάβετε εναλλάξ, τυριά, λαζάνια, κιμά δύο φορές ακόμα.
- Απλώστε ομοιόμορφα 2 φλιτζάνια σάλτσα κρέατος πάνω από το πάνω στρώμα των ζυμαρικών.
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και Ψήνουμε 40 έως 45 λεπτά.
- Βγάλετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να αφρατέψουν και να ροδίσουν τα τυριά για 20 έως 25 λεπτά περισσότερο (Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει πολύ υγρό στο πιάτο, θα απορροφηθεί καθώς το λαζάνια κρυώνει.)
- Σερβίρετε με Παρμεζάνα τριμμένη και ψιλοκομμένο βασιλικό
Tip!
Ο κιμάς πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα για να μπορέσουν τα λαζάνια μας να βράσουν!!