ΥΛΙΚΑ
- 600 γραμ. γιαούρτι
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική
- 1 φλ. νερό
- 1 κοφτό κ.γλ μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη)
- 500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
- παγωτό καϊμάκι
- φιστίκι Αιγίνης ψίχα
Για το σιρόπι
- 4 φλ. ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- φλούδα λεμόνι
- 3 κ.γλ χυμό λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι με μαστίχα, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, βροχηδόν, ανακατεύοντας λίγο-λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει. Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.
Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά. Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180ο C, στην κάτω σχάρα. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι. Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά, το μαχαίρι σε καυτό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι. Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.