ΥΛΙΚΑ
- 6 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
- 6 κολοκύθια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
- 700 γραμ. φρέσκο ανθότυρο
- 300 γραμ. ξινομυζήθρα
- 4 κ.σ. φουσκωτές αλεύρι
- 4 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ.
- 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
- 4 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, τα λαχανικά πρέπει να είναι κομμένα σχεδόν σε διάφανες φέτες. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε τα τυριά σε τρίμματα και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα στρώνουμε σε λαδωμένο μακρόστενο μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί της κουζίνας. Κάνουμε μια στρώση την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον φρέσκο δυόσμο. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Περιχύνουμε τα υλικά. Κουνάμε να πάει παντού το μείγμα. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το μπουρέκι για μια ώρα στους 180ºC στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν χρησιμοποιήσετε το μεγάλο ταψί της κουζίνας χρειάζεται λιγότερη ώρα ψησίματος, αφού η επιφάνεια του φαγητού είναι μεγαλύτερη. Το κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, σερβίρεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι ακαταμάχητο.