Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει μια συνταγή για ένα γλυκό σαν πάστα, που γίνεται σε 10 λεπτά και ξετρελαίνει όποιον το δοκιμάσει.
ΥΛΙΚΑ
• 4 πακέτα κράκερ τετράγωνα
• 500 γραμ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την κρέμα σοκολάτας
• 4 κρόκους
• 125 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. γάλα
• 150 γραμ. σοκολάτα 70%
• 2 πρέζες αλάτι
• 150 γραμ. πραλίνα
• 300 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα
Για την επικάλυψη
• 300 γραμ. σοκολάτα 70%
• 350 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
• 1 κ.σ. μέλι
• 2-3 κ.σ. λικέρ κρέμα
• κακάο ή καφέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την τούρτα εκλέρ ψυγείου, χτυπάμε πρώτα τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στο ψυγείο.
Για την κρέμα σοκολάτας
Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80Ο C, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας. Δεν πρέπει να πάρει βράση.
Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Περιχύνουμε με την κρέμα αβγών. Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.
Για την επικάλυψη
Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα. Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα. Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Περιχύνουμε το ταψί σε μια στρώση με όλη την επικάλυψη.
Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος. Τοποθετούμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλο το ταψί. Απλώνουμε τη μισή σαντιγί. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση κράκερ. Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας. Στρώνουμε μια σειρά κράκερ. Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια στρώση κράκερ. Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr