ΥΛΙΚΑ

  • 1 κρεμμύδι
  • λίγη καυτερή πιπεριά τσίλι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 3 πατάτες
  • 4 τρυφερά καρότα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 4-5 γαρίδες
  • 500g μύδια
  • 500γραμ. κυδώνια
  • 1 μάγουλο σφυρίδας
  • 1 μικρή σκορπίνα 600γραμ.
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κυδώνια σε μία λεκάνη με νερό έτσι ώστε να φύγει η άμμος που έχουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα δε αλλάζουμε το νερό της λεκάνης ανακινώντας την έτσι ώστε να ταρακουνίσουμε τα κυδώνια και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το κάνουμε αυτό περίπου 4-5 φορές μέχρι να επιβεβαιώσουμε ότι το νερό που μένει είναι καθαρό από άμμο.

Πλένουμε τα μύδια καλά εξωτερικά τρίβοντάς τα με το συρματάκι που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να φύγουν τα περιττά κα στη συνέχεια τραβάμε προς τη μύτη του μυδιού το μουστάκι, που βρίσκουμε στην εγκοπή του έτσι ώστε να καταφέρουμε να το βγάλουμε.  Με μία οδοντογλυφίδα αφαιρούμε προσεκτικά από τη ράχη της γαρίδας τις ακαθαρσίες της -προσοχή να μην την ταλαιπωρήσουμε- και περνάμε στις κοπές των λαχανικών μας.

Βάζουμε τα μάγουλα μαζί με τη σκορπίνα και τα κεφάλια από τις γαρίδες να βράσουν σε νερό το οποίο έχουμε αλατίσει. Προσέχουμε το ζωμό μας έτσι ώστε να μην παραβράσουν τα ψάρια μας. Μόλις δούμε ότι έχουν βράσει επαρκώς αφαιρούμε τα μάγουλα και τη σκορπίνα και αφήνουμε το κεφάλι από το ψάρι μας να συνεχίσει να βράζει με τα κεφάλια από τις γαρίδες για άλλα δέκα λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο που μας μένει, καθαρίζουμε τα μάγουλα και τη σκορπίνα και προσέχουμε να μην αφήσουμε κόκκαλα πάνω στο ψάρι. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κεφάλια από τον ζωμό μας και τον κρατάμε στην άκρη.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι μας μαζί με ένα κομμάτι από την πιπεριά τσίλι, που έχουμε κόψει (εδώ η ποσότητα πιπεριάς εξαρτάται από το πόσο καυτερή θέλουμε να κάνουμε την σούπα μας).

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το σέλερι, τα καρότα και τις πατάτες και αφού ανακατέψουμε 2-3 φορές, συνεχίζουμε ρίχνοντας με μία κουτάλα τον ζωμό που φτιάξαμε νωρίτερα στα λαχανικά μας και αφήνοντας τα να βράσουν σε κανονική φωτιά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να δοκιμάσουμε τη σούπα μας για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και λίγο πιπέρι. Θα παρατηρήσετε ότι η σούπα θα αφρίζει στο πάνω μέρος καθώς βράζει οπότε καλό θα ήταν με ένα κουταλάκι να αφαιρείτε προσεκτικά αυτόν τον αφρό.

Μετά από περίπου μισή ώρα (εξαρτάται και από τις κοπές που έχετε κάνει στα λαχανικά σας) ρίχνετε και τα κολοκυθάκια τα οποία θέλουν ελάχιστο βράσιμο για να μην λιώσουν. Βάζετε τις γαρίδες που θέλουν περίπου τρία με τέσσερα λεπτά, τα όστρακα που θέλουν περίπου 2 λεπτά για να ανοίξουν και το ψάρι το οποίο έχετε καθαρίσει νωρίτερα για να πάρει μια τελευταία βράση και να ενοποιηθεί με τη σούπα . Όταν βάλετε τα κυδώνια και τα μύδια μέσα, καλό θα ήταν να κλείσετε την κατσαρόλα με το καπάκι της για να μπορέσουν να ανοίξουν ευκολότερα.

Τέλος, ολοκληρώνουμε τη σούπα μας ρίχνοντας μέσα τον χυμό από μισό ή ένα λεμόνι -εξαρτάται από το πόσο ξινό είναι το λεμόνι μας και πόσο λεμονάτη θέλουμε τη σούπα μας-. Σερβίρουμε τη σούπα μας στο σκεύος τής επιλογής μας και προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Σημείωση: Τρώμε μόνο τα όστρακα, που έχουν ανοίξει. Εάν βρεθούν 2-3 που έχουν παραμείνει κλειστά, τα αφαιρούμε από τη σούπα μας.