ΥΛΙΚΑ
- 24 κανελόνια
- 2 φλ. κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)
- 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ. κασέρι τριμμένο
Για τη σάλτσα κιμά
- 800 γραµ. κιμά μοσχαρίσιο (δύο φορές περασμένο)
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τριμμένη ντομάτα
- 1/2 ξύλο κανέλας
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ¼ φλ. κονιάκ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 αυγά χτυπημένα
Για την εύκολη σάλτσα ντομάτα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1/2 φλ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κανελόνια με κιμά και κρέμα γάλακτος, φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ροδίζουμε τον κιμά για 7-8΄ ν’ αλλάξει χρώμα καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2′. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα κιμά για 20΄.
Αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια. Αφού κρυώσει ο κιμάς προσθέτουμε τα αυγά και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε τα κανελόνια με το χέρι, με κορνέ, ή με κουταλάκι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την εύκολη σάλτσα ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο ταψί τη μισή σάλτσα ντομάτας και τη μισή κρέμα. Ακουμπάμε τα κανελόνια πάνω στη σάλτσα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με τα τυριά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Ακουμπάμε στην επιφάνεια του φαγητού βουτυρωμένη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 25΄ σκεπασμένα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αν ψήσετε σε αέρα χαμήλωσε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, ψήστε στην μεσαία σχάρα και μειώστε τον χρόνο ψησίματος κατά 10′.