ΥΛΙΚΑ
• 700 γραμ. αλεύρι δυνατό
• 500 γραμ. αλεύρι μαλακό
• 2 κ.γλ. αλάτι
• 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
• 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
• 1 κ.σ. γλυκάνισο
• 2 κ.σ. ζάχαρη
• 4 αυγά
• 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι στραγγιστό
• 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
• γάλα χλιαρό (όσο σηκώσει)
• 4 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το λαμπρόψωμο βράζουμε πρώτα το γλυκάνισο με λίγο νερό για 2-3 λεπτά. Το σουρώνουμε και κρατάμε 1/2 φλ.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το νερό (γλυκάνισο), το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά. Τα χτυπάμε για λίγο να ενωθούν. Προσθέτουμε 1 φλ. αλεύρι να γίνει το μείγμα σαν αραιός χυλός. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το χλιαρό γάλα, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά.
Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί βουτυρωμένο, 32 ή 34 εκ.
Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο ψωμί και κάνουμε με τη λαμπάδα της Ανάστασης τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού. Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω. Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
Χτυπάμε 1 ασπράδι με 2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε το λαμπρόψωμο.
Ψήνουμε το λαμπρόψωμο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα να ροδίσει. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει για να μη νοτίσει.
Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr